Nyheter och Blogg

Närmast till höger ses nyheter från vår verksamhet. 

Längst till höger visas flödet från vår historieblogg Historia från Simontorp med de senaste publiceringarna.

 • Guidningar sommaren 2021

  Guidningar sommaren 2021

  På grund av rådande restriktioner kommer vi inte att ha några drop-in-guidningar denna säsong. Bokade guidningar för mindre sällskap kan beställas.

  Läs mer…
 • Guidningar sommaren 2020

  Guidningar sommaren 2020

  På grund av rådande restriktioner kommer vi inte att ha några drop-in-guidningar denna säsong. Bokade guidningar för mindre sällskap kan beställas.

  Läs mer…

Fler nyheter

 • Det äldsta dokumentet om Simontorp

  När Skåne blev svenskt 1658 ingick det i fredsuppgörelsen att all dokumentation av skatteunderlaget i Skåne skulle överlämnas. Så skedde och många kubikmeter av dokument från skånsk medeltid överfördes till Stockholm. Där låg de sedan i lugn och ro i århundraden fram till den tragiska slottsbranden 7 maj 1697. Från arkivet i det brinnande Tre … Fortsätt läsa ”Det äldsta dokumentet om Simontorp”
  2023-01-10 17:12
 • Matts Juhlin-Dannfelt

  Under 1800-talets sista decennier tjänstgjorde 60 svenska officerare och underofficerare i Fristaten Kongo, en märklig koloni som under denna tid var den belgiske kungen Leopold II:s personliga egendom. Bara ett fåtal av dessa var stationerade i Nedre Kongo och den mest framstående av dessa var Matts Juhlin-Dannfelt som tjänstgjorde under fyra perioder i hela tolv … Fortsätt läsa ”Matts Juhlin-Dannfelt”
  2022-04-20 15:00
 • Lisbeths nejlikor

  I månadsskiftet juni/juli börjar de små rosa nejlikorna blomma i resterna av Lisbeth och hennes make Åkes trädgård. Varför är trädgården borta och vem var Lisbeth? Vi börjar med trädgården. Den hörde till en av gårdarna i Simontorp och en gång i tiden låg alla byns tre gårdar samlade runt den gamla bytomten, på det … Fortsätt läsa ”Lisbeths nejlikor”
  2021-10-19 15:14